Ceebu jën aneb Ryba s rýží

Potřebujeme:  

1/2 kg rýže

1 kg celých kuchaných netučných ryb (pokud možno mořských, chlazených nebo čerstvých – mražené mají tendenci se v omáčce „rozpustit“)

1/2 hlávky zelí 2 středně velké mrkve s natí 🙂

1 kořen petržele

2 brambory

1 větší cibuli

1 lilek

půl hlavičky česneku

2 kulaté pálivé papričky

rajský protlak

pepř

pálivou papriku

1 kostku Maggi  

 

Do těla ryb uděláme hluboké zářezy, které jdou do masa šikmo pod kůži – šikmo proto, že do ryby budeme přidávat nádivku, která by neměla při další kuchyňské úpravě vypadnout.

V hmoždíři utřeme současně česnek, mrkvovou nať, pálivou papriku (v prášku), pepř a půl kostky Maggi. Vzniklou nádivku vkládáme a vtíráme do zářezů v rybách.

Ryby dáme cca na hodinu odležet do chladu .

 

Mezitím rozpůlíme zelí, nakrájíme cibuli na proužky, mrkve, petržel, brambory a lilek na větší kousky.

Když jsou ryby připravené, v hrnci rozpálíme olej a osmahneme cibulku. Přidáme ryby a smažíme po obou stranách 2 – 4 minuty. Současně v jiné nádobě rozmícháme osminu litru vody (půl čajového hrnku), pět lžic rajského protlaku a zbylé půl kostky Maggi. Přilijeme k rybám a cibuli, přiklopíme a necháme pět minut dusit. Vložíme zeleninu kromě lilku, přelijeme jedenapůl litrem vody a necháme na mírném plameni vařit pod pokličkou za občasného opatrného zamíchání. Asi za čtyřicet minut přidáme lilek a vaříme ještě čtvrt hodiny. Pak vyjmeme ryby, zeleninu i část omáčky a ve zbylé omáčce uvaříme rýži (je-li třeba, doplníme omáčku vodou).  

 

Podává se na tácu; ryba, omáčka a zelenina jsou umístěny na vrcholku „rýžového kopce“.