Pršelo už od rána. Lidé na nástupním ostrůvku uskakovali před stříkanci od kol kolemjedoucích aut.

Choti se postestilo nastoupit do tramvaje stejne cisty, jako vychazel z domova. Vagon byl citit po vlhkych satech a mokrych vlasech. Nekdo Chote poskrabal na zadech mezi lopatkami: „Ahooj…“. Nikoho mu nepripominala. Dival se na ni, a ona se divala na nej. Po vnejsi strane okenek stekala voda. „ja jsem si te s nekym spletla,“ povida ta slecna lamanou anglictinou.

„Nevadi,“ myslel si chot, ze reaguje na omluvu.

Divka pokracovala: „ja chodim na africkou diskoteku a mam hodne kamaradu cernochu, ale vy jste vsichni stejni, to se pak clovek splete raz dva!“ Slecna dale chtela vedet, jak se chot jmenuje, kde bydli, jak dlouho bydli, co dela a kde pracuje. Chot na vsechno odpovedel. Slecna vzdychla: „to jo, to verim, kdyz ses cernoch. Tam staci, abys byl cernej, Ind nebo Arab, a vezmou te. Ale Cechy? Ani nahodou! Ja uz tam kolikrat posilala zivotopis, i kamaradi, ale nikdy nas nepozvali ani na pohovor.“

„A jakymi jazyky vladnes?“ optal se prekvapeny Chot, jenz v zamestnani technicky podporuje bezradne francouzsky, anglicky ci nemecky hovorici klienty, a nikdy neslysel o tom, ze by jeho nadrizeni preferovali zamestnance ze zemi mimo Evropu.

„Umim anglicky!“ pochlubila se.