Vloni jsem psala o ramadánu pro milence a pro prostitutky. Další z obskurních povolání, ktrá by mohla být muslimským posvátným měsícem v Senegalu postižená, jsou barmani. Taky majitelé nejrůznějších fast foodů, výrobci sendvičů, a prodejci minisukní, elastických kalhot a erotických propriet.

Bary, jejichž majitelé jsou často křesťané, mají otevřeno i během postního měsíce. Rozhodně ale nepraskají ve švech – navštěvují je hlavně nemuslimové a lidé, kteří se z nějakého důvodu nepostí. Část klientely sice tvoří ti, kdo půst drží, ale ti sem chodí na kus řeči s přáteli z předchozích skupin. Nad svou nedotčenou sklenkou nealka pak sedí až do večera.
„Tržby zůstávají dobré,“ pochvaluje si Pierre Faye v rozhovoru pro Wal Fadjri. „Přes den je tu lidí málo, ale večer se bar zaplní. Jen hudbu o ramadánu nepouštím, abych nerušil sousedy.“
.
Ani pro dakarské majitele fastfoodů a pouliční prodavače sendvičů není situace tak zlá. Už před třetí hodinou odpolední sedí mnozí z nich na svých místech za pulty v kamenných prodejnách nebo na ulicích, obsluhují nepostící se zákazníky a chystají se na nápor, který přijde se západem slunce. Zdaleka ne všichni, kdo pracují ve vnitřním Dakaru, mají možnost nebo chuť stát hodiny v dopravních zácpách a dostat se na večeři včas do svých předměstských domovů. Podle hloubky svých kapes pak přeruší půst v restauraci nebo na dřevěné lavici, provizorně postavené na ulici.
.
Hladoví zákazníci, většinou pouliční prodavači a trhovci, se kolem prodavačů občerstvení shlukují už napřed. Posedávají v okolí a čekají, až jim čas dovolí zakousnout se do sendviče nebo koblížků. Ceny jsou lidové a celodenní hladovění dokáže přimět strávníky, aby přimhouřili oko i nad ledaskde nevalnou hygienou.
.
To prodavačky a prodavači trendy oblečků jsou na tom hůř. Mladé ženy a dívky, které bývají jejich nejvěrnějšími zákaznicemi, se o ramadánu oblékají konzervativně. Minisukně a bokovky na měsíc vymění za pestré abáje a vzdušná bubu, síťované spodní sukně, tanga a chřestivé korálky nechávají ležet v kufrech, skříních a truhlách. Nové si nekupují. Prodavačky se snaží polapit každou potenciální zákaznici, ale vědí, že pravá žeň nastane až v době těsně před koncem půstu a po něm, až se ženy budou krášlit na oslavy.
.
Na totéž se těší i kadeřnice, jejichž paruky a příčesky také nejdou na odbyt tak jako jindy (video). Ty si ale mohou být jisté, že před oslavami konce půstu si k nim pro nový účes zajde úplně každá žena. Stejně tak si v očekávání deště bankovek mnou ruce i krejčí, kteří v této době přijímají desítky nebo dokonce stovky zakázek – svátky se sluší oslavit v novém.

........

.

.

http://www.senvideo.com/flvplayer_elite.swf