Masové

s ilustračním videem.

K přípravě jídla pro 6 osob je třeba mít:

3/4 kila hovězího, jehněčího nebo vepřového masa, příp. zvěřiny

sušenou rybu

6 cibulí

2 větší mrkve

2 středně velké brambory

2 menší nebo 1 velký sladký brambor

5 rajských jablíček

2 bílé ředkve

1 malou hlávku zelí

1 pálivou papričku habanero

1 hlavičku česneku

1 kostku bujónu

1 malou plechovku  rajského protlaku (3-4 vrch. pol. lžíce)

trochu octa nebo citronové šťávy

1 bobkový list

mletý černý pepř

olej  

Rajská jablíčka spaříme a oloupáme a nakrájíme na čtvrtky, brambory a batáty nakrájíme na menší kousky, cibule, mrkev a ředkve očistíme a rozkrájíme na  proužky, opranou hlávku zelí na čtvrtiny. Na oleji zprudka osmažíme proužky mrkve a ředkve, vyjmeme a dáme na ubrousek, aby se olej vsákl. Stejně postupujeme i s brambory a batáty – zprudka opéct, vyjmout.

 Společně s česnekem a sušenou rybou nahrubo umixujeme čtyři cibule. Maso nakrájíme na kostičky, každou z nich rozřízneme a vložíme do ní směs cibulí, ryby a česneku. (Zbytek směsi, bude-li jaký, přidáme k osmažené zelenině.)

Maso, stejně jako předtím zeleninu, prudce opražíme na oleji. Snížíme plamen, přidáme dvě cibule pokrájené na proužky a necháme je zezlátnout. Přidáme rajčata a rajský protlak a necháme 5-7 minut dusit na mírném plameni, občas zamícháme. Zalejeme litrem vařící vody, přihodíme bujón, bobkový list a celou papričku. Necháme 30 minut vařit, než vrátíme k masu i osmažené mrkve a ředkve. Opepříme.

Když jsou mrkve a ředkve již skoro měkké, přisypeme i brambory a batáty, podle potřeby dochutíme octem nebo citronovou šťávou a necháme znovu vařit až do změknutí masa i veškeré zeleniny (a až do doby, než má omáčka uspokojivou konzistenci). Je-li třeba, přiléváme během vaření  (které by mělo trvat 60 – 90 minut podle druhu masa / nebo 30 – 45 minut v tlakovém hrnci)  vodu.  

Podáváme s bílou rýží.  

Jak vypadá hotové Thiou?

 

A jak vypadá vaření?