Petite Ziri na své cestě po Senegalu získala dojem,  že senegalská kuchyně je velmi jednotvárná – zahrnuje jen pár donekonečna se opakujících pokrmů.

Netuším, proč před Petite Ziri ti nepřející Senegalci svou kuchyni tajili, ale přísahám, jídel je celá řada a jedno lepší, než druhé… Třeba koblížky.

Fazolové koblížky  

Potřebujete:

1/2 kila fazolí černé oko nebo cizrny

2 cibule

palmový olej (možno nahradit jiným rostlinným)

2 lžíce strouhanky (možno nahradit šlehaným vaječným bílkem)

2 chilli papričky

sušené nebo orestované krevety (lze vynechat)

rajský protlak

2 stroužky česneku

pepř, sůl, chilli, bujón nebo sójová omáčka, prášková adžika    

Luštěninu namočíme na 8 – 12 hodin do vody. Pokud používáme fazole černé oko, v téže vodě je mnutím zbavíme slupek. Vodu vyměníme, fazole dáme projít varem, scedíme, necháme trochu oschnout a rozmixujeme společně s chilli papričkou a trochou vody na hutnou kaši. Přidáme strouhanku a nadrobno nakrájenou cibulku a vypracujeme těsto. Osolíme, opepříme a lžící vykrajujeme větší bochánky. Do každého bochánku vmáčkneme krevetu a prudce osmažíme na oleji tak, aby koblížky byly ze všech stran rovnoměrně zlatavé.

Hotové bochánky ihned podáváme s pálivou omáčkou, do které se koblížky při jídle namáčejí.    

Omáčka:

Na oleji opražíme na drobno nakrájenou cibulku a nasekaný česnek. Přidáme pokrájenou chilli papričku, rajský protlak s trochou vody, půl kostky bujónu nebo pár kapek sójové omáčky, chilli, adžiku a trošku pepře. Vaříme, dokud omáčka nemá požadovanou konzistenci.

(Pokud se vám nechce omáčku vařit, můžete si někde v supermarketu v oddělení exotických potravin koupit hotovou „hot pepper sauce.“)