Na bisaapu si nemusíme pochutnávat už jen v exotických krajích. Sušené květy ibišku súdánského, někdy zvaného též „krvavý“, se dají sehnat už i u nás, a ibiškové pití přijde k chuti zvlášť v letních vedrech.

Zdejší prodejci – bylinkáři se předhánějí ve vychvalování jeho zdravotních účinků, vysokého obsahu vitamínu C a dalších antioxidantů. Velebí osvěžovací schopnosti ibišku, doporučují jeho pití při horečkách, nemocech srdce, cév a jater, vynášejí ho pro účinky protizánětlivé a desinfekční a při jeho požívání slibují zklidnění menstruačních bolestí a bolestí břicha, ba dokonce prý i zlepšení paměti.  

 

 

K přípravě osvěžujícího nápoje z ibišku potřebujeme:  

 

2 – 3 šálky sušených květů

 

1 – 2 šálky cukru nebo šálek medu

 

půl šálku citronové šťávy

 

špetku čerstvě nastrouhaného zázvoru  

 

(pokud, jako já, zázvor zrovna nemusíte, nahraďte ho špetičkou vanilky a místo půl šálku citronové šťávy si nachystejte celý šálek čerstvé šťávy ze sladkého pomeranče. Touto variantou se nejspíš zavděčíte i dětem.)  

 

Sušené květy krátce promyjeme pod tekoucí studenou vodou a necháme chvíli namočené. Přivedeme k varu dva litry vody. Do vroucí vložíme namočené květy a ihned odstavíme z plamene. Necháme 10 – 15 minut louhovat. Za pomoci sítka slijeme odvar do jiné nádoby tak, abychom z nápoje oddělili vylouhované květy i sedlinu, která zůstala při dně. Přidáme cukr (med), citronovou šťávu a zázvor (resp. vanilku a pomerančovou šťávu).  

 

Přihřejeme a pijeme horké, nebo vychladíme a podáváme s ledem.