Proso je tradiční součástí jídelníčku obyvatel Sahelu. Fonio u nás sice neseženete, ale dá se poměrně úspěšně nahradit jáhlami.
K přípravě pokrmu pro 4 osoby potřebujeme:
 
1/2 kg jáhel
1 kg jehněčího nebo telecího masa
1/4 bílé zelné hlávky
3 rajčata
kousek celeru
1 cibule
1 petrželový kořen
2 stroužky česneku
1,5 litru vývaru
bobkový list
olej
sůl
pepř
špetka sušené šalvěje
 
 
Rajčata zbavíme stonkových středů, spaříme, oloupeme a rozčtvrtíme. Cibuli oloupeme a pokrájíme na teninké proužky, ostatní zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky, česnek utřeme.
 
Na oleji osmahneme maso, nakrájené na větší kousky. Přidáme cibuli, česnek, rajčata a bobkový list. Zalijeme horkým vývarem, přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme cca 15 minut. Přidáme zeleninu, necháme vařit dalších 30 minut a zeleninu vyjmeme. V troše omáčky rozmícháme 5 – 6 lžic arašídové pasty a nalijeme zpátky do hrnce. Zamícháme, okořeníme a necháme povařit na mírném plameni ještě cca půl hodiny. Krátce před skončením varu vrátíme do omáčky zeleninu.
 
Jáhly několikrát propereme ve studené vodě a necháme 5 – 6 hodin namočené. Několikrát důkladně spaříme horkou vodou.

Pokud nemáme speciální varnou nádobu na kuskus, nalijeme vodu na dno hrnce a přivedeme k varu. Na síto, které velikostí odpovídá hrnci s vodou, nasypeme proprané jáhly, nasadíme na hrnec (pozor, voda ze dna se nesmí dotýkat síta) a v páře vaříme, pod poklicí (v případě potřeby ještě obložíme okraje hrnce utěrkou), asi 40 minut. Během přípravy často čechráme.