Ani rychlé.

Ale stojí to za to!:)

Od senegalské kuchyně přejděme k tradiční české. Přesné množství surovin sice nemůžu uvést, protože záleží na tom, jak velká je hlávka, kterou budeme nadívat, ale potřebujeme  zhruba toto:
.
hlávku zelí
mleté maso (1/2 kg – 1 kg, podle velikosti zelné hlávky)
kelímek zakysané smetany
1 – 3 vejce
plátkový sýr chedar
1 – 2 cibule
máslo
čerstvá bazalka, petržel
sůl, pepř, česnek
.
Z hlávkového zelí odstraníme košťál a vydlabeme vnitřek („skořápka“ by měla být asi 2 cm široká). Vydlabané zelí nadrobno nasekáme. Na másle osmažíme cibulku, přidáme mleté maso. Opražíme, zasypeme částí nasekaného zelí, přidáme bylinky, pepř a sůl a dusíme. Do měkkého masa s cibulkou zamícháme vejce a utřený česnek, krátce povaříme. Necháme vychladnout, vlijeme trochu zakysané smetany.
.
Nádivkou naplníme zelnou hlávku. (Pokud máme více času a fantazie, můžeme mezi maso přidat vrstvu sušených rajčat, vrstvu sýra, vrstvu vařené rýže, fazolí… fantazii se meze nekladou a čím více barev, tím hezčí výsledek..). Jako poslední vrstvu opět použijeme chedar a otvor zakryjeme velkým zelným listem.
.
Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo a zelnou hlávku položíme do něj. Necháme několik sekund připékat, zalijeme vývarem, zasypeme zbývajícím zelím a pomalu dusíme asi hodinu, dokud hlávka nezměkne.
.
Podáváme s bramborem a petrželkou. 🙂