„Tohle že má být přesně pro mě?“ kroutila Míša hlavou. „To si jako mám nechávat dál srát na hlavu?“ listovala knihou, která doporučovala různé úskoky a lsti pro nalákání harmonie do manželství.

„No, mně se to pro tebe zdálo akorát,“ přiznala jsem se. Už pěknou řádku měsíců, možná už spíš let, poslouchám stesky na Míšino manželství, na neposlušné děti, na muže, co neví roupama co by.

.

„No tak já si to přečtu,“ uvolila se, „ale řeknu ti, nelíbí se mi to ani trochu!“ vrhla po mě ještě nepříliš laskavý pohled, knížku strčila do kabelky a zatáhla zip.

.

Na druhý den ráno mi dítko předalo telefonní sluchátko, ze kterého se ozývalo hysterické hihňání.

.

„Tak já jsem to zkusila,“ chichotala se Míša.

„Zkusila jsem tu ´techniku otevřenejch dveří´, jak tomu říkaj. Petr přišel včera večer domů, stěžoval si, že jsem neodnesla kalhoty do čistírny, a já mu řekla, že má pravdu, že to napravím. Potom jsme leželi v posteli, a on, že jak o tom přemýšlel, že bude nejlíp, když se odstěhujem za jeho rodičema do Znojma. To víš, že ví, že nemůžu, že to tam nesnáším, že tam nemám práci ani kamarády a že tady se mi líbí. Ale včera jsem řekla akorát ´dobře, miláčku, to asi bude nejlepší, tví rodiče už taky nejsou nejmladší, a na kdy asi tak to plánuješ?´

Petr na chvíli zmlknul, pak opatrně povídá, že vlastně nejlepší bude, když nejdřív pojede on, že já tu vlastně mám práci a zázemí a taky bych se mohla starat o náš pražskej byt, a že děti tu chodí do školy a do školky. A já zas na to, že to je skvělé, nejdřív to tam pro nás zařídí a my se nastěhujeme až pak, a mezitím se můžeme navštěvovat. To už byl chudák úplně zmatenej,“ řehtala se Míša, „a prej, že ono je to vlastně tak, že jak já už nechci další dítě, tak že si vlastně myslel, že by si teda mohl pořídit to třetí s někým jiným, a že vlastně ty oddělený domácnosti by pro to byly nejlepší. A já ti ho tak hladila po hlavě a říkala jsem mu ´ale to víš, že jo, zlato, máš úplnou pravdu, vždyť já taky nemládnu, tři děti by na mě byly moc, taky v práci by mi toho spoustu uteklo, ale vím, jak moc ty to třetí dítě chceš, tohleto je docela dobrý řešení, a to pak teda můžeš mít jednu rodinu tam a jednu tady, to bude ideální!´ Zase chvíli mlčel, a pak mi povídá: ´Nojo, to je fakt, měl bych si najít nějakou hodně mladou, aby se na to dítě cítila. Vlastně užjsem jí tak trochu hledat začal, líbí se mi tam jedna…´ a já zas na to: ´no to je výborný, aspoň budou mít holky brášku věkově blízko u sebe, to víš, odkládat bys to neměl!´“ Ze sluchátka se ozvalo odfrknutí. „No a co bys řekla?  Najednou koukám, a on brečí! Že mi na něm nezáleží a že prej ho vůbec nemám ráda!“

.

Tak se zdá, že se v knihovně musím pro Míšu poohlédnout po nějaké literatuře, která rovnováhu v manželství ne převrací, ale vyvažuje…

Komentáře (26)

Tip: Číslo ve hranatých závorkách vytvoří odkaz na jiný komentář
1
Desperádo [openID] – WWW – 29.10.2011, 15:51:40
Pěkné, ještě by to chtělo přímo odkaz na předmětnou knihu :)) ale příběh potěšil
2 :o)))
Mod. – 29.10.2011, 17:04:51
3
M.Amar – 29.10.2011, 17:15:39
To jde…. 😀
4
Wien – 29.10.2011, 18:07:21
Ano ano, chlap musí mít pocit, že na to přišel sám :))
5
Efca – 29.10.2011, 18:11:39
pěkně 😀
6 Ať žije manipulace!
Lemp – 30.10.2011, 09:39:32
Jako chlap jsem se manipulativní technikám musel dlouho učit. Takže dneska už vím, že když se mě manželka ptá na můj názor, musím říkat pravý opak toho, co si myslím. Jedině tak mám totiž možnost svůj názor prosadit (bez použití hrubé síly).
„Otevřené dveře“, to se mi taky dobře osvědčuje, to funguje,… „Ale ano, máš pravdu, samozřejmě, miláčku…“
Jenom ty dveře je třeba na poslední chvíli včas zabouchnout, kdyby jimi chtěl náhodou někdo projít.
7
kiwi – 31.10.2011, 08:37:35
:-)))))) úžasné nádherné skvělé
8
Knihomyš – 01.11.2011, 10:06:59
🙂
Manželko, prozraď, co je to za knížku, prosím!
9
Manželka – WWW – 01.11.2011, 10:49:50
Knihomyši a Martine, Věřte sami sobě, Tomáš Novák, Grada Publishing 2009. Nedoporučuje se tam sice přesně to, co paní aplikovala, ale inovace dopadla dobře.

Lempe, vy věříte, že ženy se manipulativním technikám učit nemusí? 🙂

10 Musí, ale …
Lemp – 01.11.2011, 13:07:15
naučí se díky geneticky danné vyšší sociální inteligenci ovládat manipulativní techniky daleko dříve a lépe než muži.
Díky tomu také žijí déle (viz statistiku u Hamiltona), nehrnou se do politiky ani do války a dopouštějí se podstatně (asi 6,5krát) méně trestných činů než muži. V rozvodových řízeních si také vedou velice úspěšně.
11
Sandra – WWW – 01.11.2011, 13:23:27
To by Míš asi koukala, kdyby se skutečně manžel sbalil a odešel. Nevím no, knihu jsem nečetla, ale tohle se mi vždycky trochu příčilo. Mám ráda lidi, co říkají ano, když myslí ano a říkají ne, když myslí ne, ne že myslí ano a říkají ne a očekávají, že ostatní si to ano budou domýšlet, popřípadě je přemlouvat, aby řekli ano…
12
Cheorchia – 02.11.2011, 14:58:07
Po pravde,dlouho jsem premyslela,nez sem napisu koment.Ale autorka blogu je tolerantni a velkorysa :)).
Takze za 1.chapat manzela,ze chce dite s jinou a mladsi a uz se porozhlidnul,vezmu ho panvickou po hlave,ne nebudu tolerantni-ac me k tomu manual „jak na muze“ navadi.
Kde to jako jsme?
Vazne v Cechach?Je Petr opravdu Cech?Totiz ja takovyho debila neznam…
Za 2.-fakt se manzelka tepe za to,ze neodnesla kaťata do cistirny?Uff…mozna dobre ji tak,kdyz si to necha libit.
Za 3.Dotycna je chudinka,ktera postrada posledni zbytky sebeucty.Tohle si nechat libit od partnera.
Jsem si vzdycky myslela,ze partneri jsou rovnocenni.Nepotrebuji uskoky,lzi a manipulace.
Nebo jsem si mozna vzala „divnyho chlapa“,po kterym,kdyz neco chci,reknu to rovnou a nepatram po manualu jak na pracku.
Manzelko promin,dotycne doporuc rozvodoveho pravnika.Jestlize roky poslouchas narky na „cokoliv“ manual to nezlepsi.
A byt v jedne posteli s muzem,ktery mi place,ze ho nemm rada,potom,ze mi oznami,ze chce dalsi dite s jinou-a uz se porozhlidnul-nebudu milovat,ale litovat.Litovat sebe,jak jsem mohla ztracet cas s takovym kretenem :))).
13
Lemp – 02.11.2011, 18:28:41
„vezmu ho panvickou po hlave,ne nebudu tolerantni…dotycne doporuc rozvodoveho pravnika…Litovat sebe,jak jsem mohla ztracet cas s takovym kretenem“
——————————————-
Cheorchia mě přesvědčuje, že jsme „Vazne v Cechach“.
České ženy podávají mnohem častěji žádost o rozvod než muži. Podle studie o rozvodech Sociologického ústavu AV ČR jsou to dvě třetiny všech návrhů
Přístup „vinen je ten druhý“ je u žen mnohem častější než u mužů. Vlastní odpovědnost za krach vztahu cítí jen 2,8 procenta žen (16,9 procenta mužů).
——————————————–
Podle mě žije Míša takové průměrné manželství a zřejmě nepatří k těm ženám, které si myslí, že život je román od Rosamundy Pilcher.
Jako pointu bych od Manželky očekával vyjádření druhé strany – tím myslím toho kreténa, který chce další dítě s jinou – které potvrdí již dříve zmiňované krédo: Nic není tak, jak se zdá.
14
Loko-moti-va – 02.11.2011, 19:14:47
Pochopila jsem to tak, ze Misin muz jednal jako jedna dite- dozadoval se pozornosti a to dosti nestastnym zpusobem, spravne?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Muzi si casto se svymi city neumi poradit, neumi je dat najevo, a tak svou frustraci z nedostatku citu( ktery muze pochazet uz z detstvi a jedna ceska psycholozka to nazyva „nedomazlenosti“ ) davaji najevo ruzne.
Prirucky a partnerske manualy bych rozhodne nezavrhovala, casto muzou pomoci pochopit jednani druheho. Kdyby na jednani cloveka a na reseni krizi v mezilidskych vztazich neexistovala pravidla, psychologove, terapeuti a rodinni poradci by mohli sve ordinace zavrit a diplomy roztrhat.
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lempe, souhlasim s vami, Misa zrejme mela duvody, proc si sveho muze vzala, proc s nim pocala dve deti, proc s nim setrvava ve vztahu- tedy patrne ten muz ma nejake kvality a rozvadet se jen kvuli partnerove neschopnosti mluvit o svych pocitech na rovinu je pomerne malicherne. Misa mozna objevila jadro vsech problemu. Drzim pesti v dalsim zivote.
15
L. – WWW – 03.11.2011, 11:45:44
doporucit rozvodoveho pravnika…ale no tak:-P
to radsi nejakou tu vyvazovaci knihu.anebo knihy zahodit a zacit pouzivat vlastni hlavu a city 🙂
16
L. – WWW – 03.11.2011, 11:46:37
nakonec i ten nazev „Verte sami sobe“ by treba uplne na precteni stacil
17
Cheorchia – Mail – 07.11.2011, 11:26:49
Lempe sorry-napis to nejak..aby bylo videt wocode :)).
Manipuluji s detmi,kdyz je chci nahnat do postele,ale ne se svym rovnocennym partnerem,ktery se o me stara,protoze jsem JEHO ZENA.
A pardon,ale manipulovat s nekym,komu jsem dovolila,aby me udelal dve deti(ja) se mi zda velmi nedustojne.
Kdyz chci-kabat-reknu si o nej.
Kdyz chci jet na vikend bez deti-oznamim dopredu datum,aby se to nekrizilo s treninky deti a manzela.
Kdyz chci parfem-oznamim castku.
A tolerovat choti nemanzelsky deti? Kde to jako jsme?
To je normalni dneska zavrit oci a rict choti,jo jo delej jak umis…. :)).
Jsem si myslela,ze deti se delaji po ekonomicke rozvaze,kolik jich dokazeme uzivit a co jim dame do zivota.
Ale jo chapu,dneska se normalni delat z manzela blbce,jen ja se toho prosim pekne nebudu zucastnit.
Manipulace s manzelem je i vylhana antikoncepce(brana,nebo nebrana) a atd…
Muj manzel je pro me vsim,predevsim nejlepsi kamarad..a s temi ja ve svem zivote nemanipuluji,tech si vazima hyckam si je :).
18
Bosorka – Mail – 07.11.2011, 21:45:58
Cheo, možná každý má, co si zaslouží. Některý chlap holt potřebuje větší diplomacii. Jestli je to nutné, jeho problém.
19
Manželka – WWW – 09.11.2011, 06:14:54
Lempe, nevěřím na „geneticky danou“ vyšší sociální inteligenci. Muži mají nižší sociální inteligenci v naší kultuře. Ovšem v některých jiných kulturách muži používají modely chování, u nás považované za „ženské“ (mluvení jen pro ujištění, že všechno je v pořádku, například, vyjadřování emocionálni podpory i tu potvoru diplomacii 🙂 ). Jsou-li vychováni v prostředí, kde není ani pro muže slušné cokoli říci přímo, kličkují stejně zdatně jako ženy, ne-li lépe. 🙂
Korelaci se zločinností mě hledat nenapadlo, ale možná by to mělo zajímavé výsledky.

Sandro, řekla bych, že Míša svého manžela zná, tudíž jí bylo jasné, že – jak tu už píše Lokomotiva – vůbec nikam odcházet nechtěl.

Cheo, Petr je opravdu Čech a Míša má do nesebevědomé chudinky hodně daleko. Právě proto ví, že maminky a tatínkové na dětech někdy napáchají dost škody, která se přenáší i do mnohem pozdějších vztahů. Když se dítě doma nenaučí říkat si o pozornost jinak než zlobením, holt „zlobí“ i později… „chudinka“ by se zhroutila v slzách, „nechudinka“ může zvážit klady a zápory a buď se pokusit rodičovské kiksy nějak vyvážit, tam kde to jde. Tam, kde to nejde, pak rozhodnout, jestli jí stojí za to s nevyrovnaným mužem zůstat, nebo ne. Míše to za to zjevně stojí. 🙂 (Jak už tu píše Lokomotiva, Bosorka a L. z Kypru a jak v posledním odstavci dobře shrnul Lemp.) Ve článku, Míše ani jejímu muži vůbec nejde o tolerování „nemanželskejch dětí“, ale o to, že frustrovaný chlap (kterého asi něco naštvalo) se nejdřív pokouší pohádat s manželkou, a když to nejde, vyleká se, že na něm ženě nezáleží, a přitvrzuje,… a ona pořád nic, načež on dojde k závěru, že ho nemá ráda. Přičemž celý problém, mám pocit, je v tom, že si (ten muž) nedokáže jinak říct o podporu a pohlazení.
Já ti, Cheo, vyrovnaného muže a vyříkávání všeho na rovinu moc přeju, je to úžasná věc – ale dokonalých lidí na světě není většina, takže zákonitě jsou i nějací, kteří mají své mouchy. No a když ty mouchy nejsou fatální, stojí za to se s nimi nějak vyrovnat (zvlášť když ta paní má dvě děti, kterým asi nechce rozbít rodinu – o tom, jaký je Míšin muž otec, jsem nepsala).
Kamarádkám, aspoň některým, si na své chlapy občas stěžujeme všechny, a pokud vím, muži si zas stěžují kamarádům 🙂 . Neznamená to většinou, že nás chtějí vyměnit nebo vyhnat, a my zase je, ale že si prostě občas všichni lezeme na nervy, jak už to tak v rodinách bývá (nevěřím, že někde je nebe bez mráčku furtapořád).
Popravdě řečeno, nevím jak bych podobně „testujícího“ chlapa ustála já – asi bychom se pohádali, i když by mi taky bylo jasné, že tu o žádné nemanželské dítě a stěhování nejde – ale Míšino řešení se mi zdá elegantní, byť lehce sadistické. 🙂

20 Cheo,
Lemp – 09.11.2011, 19:37:23
noch einmal, speciálně pro tebe:
České ženy podávají mnohem častěji žádost o rozvod než muži. Podle studie o rozvodech Sociologického ústavu AV ČR jsou to dvě třetiny všech návrhů
Přístup „vinen je ten druhý“ je u žen mnohem častější než u mužů. Vlastní odpovědnost za krach vztahu cítí jen 2,8
procenta žen (16,9 procenta mužů).
——————————————
Manželko, že jste „environmentální“ v tom smyslu, že pokládáte vliv prostředí na jedince za zásadní, toho už jsem si všiml dříve.
Posílám odkaz na zajímavý článek, je to sice nuda, ale exaktní věda nudná je (na rozdíl od sociologie a jiných pavěd) – anatomické rozdíly mezi mozky mužů a žen jsou známé už dlouho, nyní se navíc prokázalo, že při řešení stejných úkolů používají ženy a muži jiné oblasti mozku (znázorněno barevně na obrázcích):
http://www.imaginggenetics.org…df
Takže, já si naopak myslím, že to „Co ženy umějí a muži nevědí“ je dáno geneticky.
21
Manželka – WWW – 09.11.2011, 20:58:18
Lempe, ano, pokládám vliv prostředí za stejně zásadní, jako jiné vlivy. (Kdyby vliv prostředí na jedince nebyl zásadní, nemohly by se vlivem prostředí formovat ani genetické změny v populaci.)
To, že ženy a muži používají při řešení stejných úloh jiné oblasti mozku neznamená, že stejné úlohy vyřeší jinak. Jinými slovy, pokud plavec A uplave 100 metrů za stejný čas motýlkem jako plavec B kraulem, je to sice zajímavé, ale výsledek je stále tentýž.
22
Lemp – 10.11.2011, 08:27:45
S vaším pohledem na přírodní (a pohlavní) výběr nesouhlasím, ale to je na dlkouhé povídání a off topic.
To, že ženy a muži používají při řešení stejných úloh jiné oblasti mozku znamená, že používají odlišné metody. Srovnání plavců pokulhává – pokud chlap vyřeší svůj problém tak, že doma zůstane ležet jeho manželka v kaluži krve, a žena tak, že zmanipuluje manžela tak, jak ona potřebuje, není přece výsledek tentýž, či ano?
23
Manželka – WWW – 10.11.2011, 09:55:40
Lempe, srovnání plavců nepokulhává – oba se odlišným stylem (různým použitím týchž svalů) dostanou na druhou stranu bazénu. Manželku zavraždit a manželku přesvědčit není ani týž výsledek, ani není proveden za pomoci stejných aktivit (myšlení/plavání).
24
Lemp – 10.11.2011, 13:17:14
Myslím, že Vás, jakožto Manželku, by bylo snazší zavraždit, než přesvědčit!!! (berte to jako vtip).
Čím déle s Vámi diskutuji, tím více jsem o tom přesvědčen.
25
Nora – Mail – 13.11.2011, 00:32:32
Jéj, čo je to za knihu, toto sú presne moje postupy:-)Absurdné – ale 100%účinné
26 plavci
ppp – 28.11.2011, 10:26:29
Pokulhává na obě nohy. Výsledek není tentýž, jeden plavec může být mnohem unavenější, například. A rozhodně nepoužívají tytéž svaly.