Byla jsem ve věku, kdy jsem nedokázala vidět všechny plošky diamantu. Ne že bych si byla zrovna pletla drahokam s plastem, krásu jsem viděla, věděla jsem, že tam je, ale nedokázala jsem ji cítit, nemohla mě omráčit.

Kamarád, který je o deset let starší než já (a byl přirozeně o dekádu starší i před dvaceti lety, což je doba, o které hovořím), znechuceně odfrkoval nad knihami, se kterými mě (nejdřív v mešitě a pak i jinde) potkával. Četla jsem tehdy všechno, od béčkových hororů přes detektivky až po Homéra. I telefonní seznam bych byla přečetla.
Čas: to slovo zvonilo jako kostelní zvony. Fonny si musel odsedět: čas. Za šest měsíců času bude naše dítě na světě. Někde v čase jsem se poznala s Fonnym, někde v čase jsme se milovali. Někde, ne už v čase, ale nyní, vydáni času zcela na milost, jsme milovali.
Někde v čase přecházel Fonny po vězeňské cele a vlasy mu rostly – čím dál pokroucenější a pokroucenější. Někde v čase si mnul bradu, která svrběla, jak se potřeboval oholit; někde v čase se škrábal v podpaží, jak se toužil vykoupat. Někde v čase se rozhlížel a věděl, že mu v čase lžou se souhlasem času. V jiném čase měl strach ze života: teď měl strach ze smrti – někde v čase. Každé ráno se budil s Tish pod víčky a každý večer usínal s Tish, která mu mučila slabiny. Žil nyní, v čase, s hřmotem a smradem a krásou a hrůzou nespočetného množství mužů a byl do tohoto pekla uvržen jediným mrknutím oka.
Čas se nedal koupit. Jediná měna, kterou čas přijímá, je život.
Beale Street Blues vyšlo v překladu Michaela Žantovského v roce 1979 v Odeonu.

Komentáře (8)

1 No toto?!
idol – WWW – 21.10.2011, 07:03:43
Tvrzení: „Kamarád, který je o deset let starší než já (a byl přirozeně o dekádu starší i před dvaceti lety, což je doba, o které hovořím)“ – jste si tím jistá?
2 Idole,
Manželka – WWW – 21.10.2011, 10:24:17
Nemáte zač děkovat – diskuse k blogům jiných autorů, pod články s naprosto jiným tématem, zde skutečně vést nemůžete. Smazáno.
3
Lemp – 21.10.2011, 10:25:01
Idole, nechápu, jak bývalý libyjský (nikoliv Libijský) diktátor souvisí s ploškami diamantu viditelnými až v pokročilejším věku.
Ale na Manželku mám dotaz: Kdo Vám nyní doporučuje knihy k četbě – ten o deset let starší kamarád nebo jiný kamarád?
4 Lempe,
Manželka – WWW – 21.10.2011, 10:39:09
diktátor je pryč (v obou zdejších momentálních významech této věty 🙂 ).
A dotaz mám i já: proč by mi musel doporučovat knihy k četbě zrovna nějaký kamarád? Samozřejmě, až mi ten zmíněný kamarád něco doporučí zase (je koneckonců pořád o deset let napřed), ráda si to přečtu.
(Když jsme se (před týdnem) viděli naposled, pro změnu jsem něco doporučila já jemu – ještě nevím, jak to dopadlo. )
Ale nepochopila jsem, proč by mi četbu musel vybírat zrovna nějaký kamarád – proč ne já sama zcela svéprávně, nebo kamarádka, nebo recenzenti, nebo…??
5 Klídek, madam, klídek…
Lemp – 21.10.2011, 11:16:58
…jen jsem se zeptal.
Ne každý může ztrácet čas čtením toho, co vybere jen tak namátkou. Aby pak na konci knihy zjistil, že vybral „shit“.
Takže já se taky občas vracím ke starým osvědčeným knihám-přátelům, které jsem četl ve svých 16-22 letech (což bylo moje nejpilnější čtenářské období). Mohu potvrdit, že dojem (impact) bývá s odstupem času jiný než tehdy, většinou bohužel menší – snad jsem byl tehdy vnímavější, nevím.
Kniha ke čtení se NĚJAK vybírat musí – a je hezké, že máte takového přítele, který ví co a jak. Proč se hned čertit? :-)))
6 Nojo, pane,
Manželka – WWW – 21.10.2011, 18:01:32
ale proč hned předpokládat, že knihy mi musí vybírat NĚJAKÝ kamarád? I některé ženy jsou gramotné a v literatuře zběhlé! (Už jsem tu myslím i jednou zmínila, že minimálně k jedné knize jsem se dostala přes Sandřin blog… cesty jsou různé.)
Jinak tedy většinou zjistím, že to, co čtu, se mi nelíbí, daleko dřív, než dojdu na poslední stránky knihy – při výběru naslepo se mi občas stane, že knihu prostě nedokážu přečíst – no a tak ji nečtu, šestnáct ani osmnáct už mi není a čas u mě získal na ceně.
Takže jsem se nečertila kvůli výběru, ale kvůli tomu „příteli“. :-)PS: Mimochodem, nezdá se vám bizarní, že zrovna tady, na tomto blogu, se chtěl kolega Idol rozčilovat nad tím, že Kaddáfí byl „nepřítel západní civilizace“? :b
7 Bizarní to je,…
Lemp – 22.10.2011, 12:01:42
…ale všechno má nějaké vysvětlení.
Idol zřejmě odhalil, že za nickem Tubeen, pod kterým v různých diskusích hájíte islám, se skrýváte právě Vy. Možná čekal v bloggerském boji proti Kaddáfího přívržencům Vaši podporu? Kaddáfí a islám, to přece nešlo moc dohromady?
Možná by se Kaddáfí hodil spíše do Hamiltonova blogu – kde byla plukovníkova osobní stráž ve chvílích nejtěžších? Proč neplnily Amazonky svoji povinnost a nechránily jej vlastním tělem?
http://www.dailymail.co.uk…enace.
Plukovníkovým smrtelným omylem zřejmě bylo, že se v praxi odchýlil od svých vlastních teorií, podle nichž ženám zásadně nedoporučoval vykonávat „mužská“ povolání:
htmlhttp:…na-kniha-kaddafiho.html
Jsem hodně off topic, ale Vy jste začala…
8 Tak snad tenhle odkaz bude funkční:
Lemp – 22.10.2011, 12:05:41