Předevčírem nad ránem prohrál svůj několikaletý boj s nemocí francouzský herec Mouss Diouf, zanechávaje za sebou manželku Sandrinu, čtyřiadvacetiletou dceru Tessu, sedmnáctiletou Selenu, osmiletého Isaaca, početné řady fanoušků a hostů jeho pařížské restaurace Le Réservoire.

Mouss Diouf, vlastním jménem Pierre Moustapha Diouf, se narodil 26. října 1964 v Dakaru. Jako maličké dítě se objevil v Sembenově filmu Peněžní poukázka. Ve čtyřech letech odjel s rodinou do Francie, kde se později vyučil zámečníkem a věnoval se boxu. Od roku 1989 hrál v mnoha filmech, včetně Lauzierova Nejkrásnějšího řemesla na světě, Zeitounovy Velmi zamilované ženy, Chabatova Asterixe a Obelixe, nebo Strážných andělů a více než desítce televizních seriálů (Velcí bratři, Zapponova rodina, Navarro…) . U nás je pravděpodobně nejznámější jeho postava komisaře N´gumy ze seriálu Julie Lescautová, v níž natočil úctyhodných 71 dílů.

Fichier:Moussdiouf.jpg

V únoru 2009 prodělal Mouss Diouf první mozkovou mrtvici. Po druhé mozkové příhodě v červnu téhož roku upadl do kómatu. V září se jeho stav zlepšil a po dvou letech strávených v nemocnici a zařízení návazné péče se vrátil domů. V březnu se jeho jméno znovu objevilo v tisku v souvislosti se skandálem kolem fotbalového zápasu, který na jeho počest chtěl uspořádat prezident Citestars. Vinou napjatých vztahů mezi ženou Mousse Dioufa a jeho dětmi z  prvního manželství se zápas neuskutečnil. V poslední době se hercův zdravotní stav znovu prudce zhoršil a včera přinesly deníky zprávu o jeho skonu.  Bylo mu pouhých 47 let.

(Obrázek: Wikipedia)